houding en zit te paard.nl
Home Introducie Oefentherapie Cesar Houding en zit Contact Foto's Artikels

De houding bepaalt het rijden

Wat moet ik doen met mijn flapperende onderbenen, opgetrokken knieŽn, kromme rug en verkrampte handen?

Vaak zie je dat ruiters zich niet bewust zijn van hun eigen lichaam. Maar de zit is de basis van iedere vorm van inwerking van de ruiter op het paard!! Voordat we kunnen verwachten een paard goed te kunnen rijden heb je een enorme controle over je eigen lichaam nodig. De ruiter moet leren in balans op het paard te zitten. Paardrijden is een constante wisselwerking van informatie. Een dialoog tussen ruiter en paard. Als je als ruiter eens gevoeld hebt hoe gemakkelijk je kunt zitten op een paard die zichzelf goed gebruikt, door los en met een goed ruggebruik te bewegen, voel je je gedragen. Omgekeerd is het voor het paard makkelijker de ruiter te dragen die zichzelf efficiŽnt en effectief kan sturen en kan coŲrdineren. Een goede lichaamscontrole is oa afhankelijk van balans en evenwicht. Alleen als je in balans zit kun je met het paard in verschillende gangen, oefeningen en situaties een gemeenschappelijk evenwicht vinden. Door soepel en ongedwongen te zitten veert de ruiter met de bewegingen van het paard mee zonder zich vast te klemmen of te verkrampen. Een ruiter die niet in evenwicht zit en niet met de beweging van het paard mee kan gaan, stoort de gang en de houding van het paard.

Wat is een goede zit?

Een goede zithoudingEen goede zit heeft een positieve invloed op de beweging en houding van het paard. Als je op het paard zit neem je een houding aan die tussen zitten en staan is. Er wordt gewicht gedragen door het zadel en door de steun in de beugels. Het lichaamszwaartepunt ligt in het midden van het bekken. Om in balans te zitten moet het lichaamszwaartepunt tussen het hoofd en de voeten blijven. Zo ontstaat er een denkbeeldige lijn die door oor, schouder, heup en enkel getrokken kan worden.

Hoe leer je dit?

Allereerst moet er gekeken worden waarom je niet in balans zit. Dit kan komen vanuit het eigen lichaam, door bv een bewegingsbeperking of scheefstand. Of is het een verkeerd eigen gemaakte houding.

Een verkeerde zithoudingDeze ruiter zit scheef en leunt daardoor meer naar ťťn kant. Het paard krijgt extra druk aan die kant en moet dit compenseren om in balans te blijven.